Tips bij het starten van een webshop

vrijdag 31 oktober 2008

E-commerce is booming! Webshops knallen als paddestoelen uit de grond en steeds meer mensen winkelen op internet. Het is dan ook niet verrassend dat steeds meer mensen op het idee komen om allerhande goederen via internet te gaan verkopen. In theorie lijkt dit leuk en makkelijk maar in de praktijk wil het nog wel eens tegenvallen. Daarom dit artikel met een aantal nuttige tips die u mee kunt nemen bij het opstarten van uw webshop.

Wat gaat u verkopen
Bedenk goed, en daarna nog een keer, wàt u gaat verkopen. Voor vele doorsnee producten zijn al talloze webshops, waarmee het moeilijk concurreren is. Heeft u daarentegen een uniek product dan zal de kans van slagen een stuk groter zijn. Verken van tevoren goed uw markt!

Investeer in een degelijk systeem
Een webshop die technisch goed in elkaar steekt en goed functioneert is de basis van succes. Niet alleen voor bezoekers, maar ook voor zoekmachines moet de webshop tegenwoordig goed geoptimaliseerd zijn. U zult immers niet de enige zijn die gevonden wil worden.
Daarnaast is het erg belangrijk dat u met uw webshop vertrouwen opwekt bij uw bezoekers. Mensen zullen niet snel kopen op een webshop die zichtbare mankementen vertoont of onduidelijkheden bevat.

Trucjes van Google zijn verleden tijd
We horen het nog regelmatig: 'Er zijn toch wel trucjes waarmee ik straks bovenaan in Google kom te staan?'. Of: ' Na oplevering moet deze site op een aantal belangrijke keywords in de top3 van Google komen te staan' .

Vroeger was hier nog enigzins sprake van maar tegenwoordig helaas niet meer. Houd u er dus rekening mee dat u na oplevering van uw webshop niet onderuitgezakt kunt gaan zitten wachten tot de bestellingen binnenstromen. Uiteraard zijn er een hoop middelen waarmee uw positie in Google verbeterd kan worden. Er zijn tegenwoordig een hoop bedrijven die zich hier in gespecialiseerd hebben. Echter zijn deze diensten behoorlijk kostbaar en is hier in de opstartfase vaak geen budget voor.

Daarom onderstaand een aantal tips waarmee u zelf al een heel eind kunt komen:

Inkomende links
De belangrijkste factor voor uw positie is Google is het aantal en de kwaliteit van links die verwijzen naar uw webshop. Verwijzen er veel (het liefst relevante) sites naar uw site dan zal Google uw site steeds belangrijker gaan vinden. Probeer zo veel mogelijk relevante sites te vinden en vraag of ze met u een link willen uitwisselen. Het is tijdrovend werk maar zal zich op de lange termijn zeker uitbetalen!

Vertel het rond
Mond op mond reclame is vaak de beste vorm van reclame. Zorg dat zoveel mogelijk mensen weten dat uw webshop bestaat. Desnoods kunt u visitekaartjes laten maken die u kunt uitdelen.

Nieuwsbrief
Biedt bezoekers de mogelijkheid zich in te schrijven voor een nieuwsbrief. Dit is een uitstekende manier om nieuwe producten of aanbiedingen en acties onder de aandacht te brengen.

Adwords
Met Adwords van Google kunt u uw eigen advertenties samenstellen en zelf uw zoekwoorden bepalen. Zeker in de opstartfase kan dit een uitstekend middel zijn om uw bezoekersstroom op gang te helpen. Duur hoeft het niet te zijn want u kunt de kosten ook volledig beheren.

Betaalmogelijkheden
Biedt uw bezoekers verschillende betaalmogelijkheden aan. Op zijn minst één online betaalmogelijkheid is aan te raden. iDEAL wordt tegenwoordig veel gebruikt en veel mensen zijn hier inmiddels vertrouwd mee geraakt. Ook is het aan te raden om een mogelijkheid tot vooruitbetalen aan te bieden.

Houd statistieken bij
Hoe zijn bezoekers op uw webshop terecht gekomen? Wat hebben ze er gedaan? Hoe lang zijn ze gebleven? Haken veel bezoekers op een bepaald punt af? 

Al deze informatie is van essentieel belang om uw webshop te kunnen blijven verbeteren. Zorg er daarom voor dat er een goed statistiekenpakket aan uw webshop wordt gekoppeld. In veel gevallen komt u met Google Analytics al een heel eind.

We hopen dat u met behulp van bovenstaande tips een goede start kunt maken! Uiteraard kunt u voor verder advies en informatie over mogelijkheden altijd bij ons terecht.

Contact


Santhos
Industrieweg 5
7944 HT Meppel
Drenthe

info@santhos.nl »