Google in 2009 deel 1: CTR, time on site en meer

maandag 19 januari 2009

In de serie artikelen 'Google in 2009' proberen we een beeld te schetsen van belangrijke veranderingen die Google in 2009 zal ondergaan, wat de consequenties zijn en wat we kunnen doen om mee te gaan in de ontwikkelingen van Google.

Alles wijst erop dat Google zijn rankings steeds meer zal gaan baseren op menselijk gedrag. Factoren als CTR, Bounce Rate en Time on Site gaan een steeds belangrijkere rol spelen. In deze serie artikelen, waarvan ik nog niet weet uit hoeveel delen hij zal gaan bestaan, nemen we al deze factoren onder de loep.

Organic Click-Thru Rate (CTR) gaat er steeds meer toe doen

De Organic CTR is het percentage mensen dat op uw website klikt tegenover het percentage mensen dat uw website wel ziet, maar er niet op klikt. Het gaat hier over de organische zoekresultaten binnen Google, dus niet de gesponsorde Ad-Words advertenties. Zoeken er bijvoorbeeld 10 mensen naar 'tuingereedschap' en uw site wordt 10x weergegeven waarvan er 6x op wordt geklikt dan heeft u een organic CTR van 60%.

Hoe de Organic CTR te verbeteren?

  • Zorg voor duidelijke 'description tags' voor iedere pagina die door Google wordt geïndexeerd. De description tag is een korte stukje tekst dat binnen de zoekresultaten onder de titel van uw pagina wordt weergegeven. Een duidelijke en uitnodigende omschrijving zal er voor zorgen dat er meer mensen op uw site klikken.
  • Schrijf duidelijke 'title tags' voor iedere pagina die door Google wordt geïndexeerd. Hiervoor geldt dezelfde onderbouwing als voor de description tags. Goed geschreven titels zorgen voor een hogere CTR!

Time on site

Een steeds belangrijker wordende factor. Hoeveel tijd brengt een bezoeker door op uw site nadat hij hier via een organisch zoekresultaat op terecht is gekomen. Uit onderzoek is gebleken dat de ranking van uw site in verband staat met de tijd die bezoekers op uw website doorbrengen.

Time on site verbeteren

  • Schrijf titles en descriptions die goed aansluiten bij uw content. Mensen zullen langer op uw website blijven als ze vinden wat er in de title en description staat.
  • Gebruik een statistiekenprogramma (bij voorkeur Google Analytics) om te analyseren hoe lang mensen op bepaalde pagina's blijven. Pas, waar nodig, de content aan als blijkt dat mensen op bepaalde pagina's snel weer weg zijn. U kunt dit niet vaak genoeg doen. Het kan altijd beter.
  • Zeer belangrijk is natuurlijk om kwalitatief goede content te schrijven. Zorg ervoor dat u uw bezoekers ook daadwerkelijk iets te bieden heeft. Voldoe aan de verwachting van de bezoeker.
  • Usability! Hier komen we later uitgebreid op terug. In het kort: zorg ervoor dat uw site duidelijk en gebruiksvriendelijk is. Als een bezoeker het even niet begrijpt is hij weg.

Social networking

Je houdt ervan of je haat het. Ik moet er zelf erg aan wennen. Hyves, twitter, del.icio.us, stumbleupon, Digg, eKudos, enz, enz...

Het is tegenwoordig een intensieve bezigheid om je met al deze sites bezig te houden. Toch is het zinvol. Neem een Stumbleupon. Gebruikers bepalen welke sites goed zijn en welke niet. Dat is ook de weg die Google steeds meer inslaat. Je kunt er dan ook vanuit gaan dat Google informatie van deze sites ook meeweegt in de rankings.

Tot zover het eerste deel van Google 2009. In deel 2 gaan we onder andere in op Bounce Rate en Usability.

Vergeet niet: content blijft erg belangrijk en zoekmachines zullen hier altijd waarde aan blijven hechten. Wel zullen zoekmachines steeds meer de bezoeker gaan gebruiken om te testen of de content ook goed is. Schrijf dus voor uw bezoekers en niet voor de zoekmachines.

Contact


Santhos
Industrieweg 5
7944 HT Meppel
Drenthe

info@santhos.nl »