Google in 2009 deel 2: bounce rate en usability

donderdag 29 januari 2009

In deel 1 van deze serie over Google in 2009 hebben we al aangegeven dat Google zijn rankings steeds meer gaat baseren op menselijk gedrag (behavioral ranking). Zaken als CTR, Bounce Rate en Time on site worden steeds belangrijker. In dit deel bespreken we de bounce rate en hebben we het al even over Usability.

Bounce Rate

De zogenaamde bounce rate is het percentage bezoekers dat maar één pagina op een website bekijkt en vervolgens de website verlaat. Er wordt dus niet doorgeklikt naar andere pagina's. Hoe meer bezoekers dit doen, hoe hoger uw bounce rate. En een hoge bounce rate is geen goed teken. Het kan voor Google namelijk aanleiding zijn om de desbetreffende pagina als 'minder belangrijk' of 'minder relevant (aan de zoekopdracht)'  te beschouwen.

Bounce rate verlagen

Met Google Analytics kunt u zien wat de bounce rate voor uw website is. Let er echter wel op dat u niet teveel acties onderneemt op basis van de algemene bounce rate van uw gehele website. Blijkt uw bounce rate laag te zijn voor zoekwoorden die juist erg belangrijk en relevant zijn én die kwalitatieve bezoekers binnen moeten loodsen, neem dan uw content nog eens onder de loep. Krijgt de bezoeker informatie aangeboden die hij verwacht aan de hand van de zoekopdracht? Zijn de teksten niet te lang? Navigeert uw site duidelijk naar andere relevante delen?

Is uw site up te date? Terugkerende bezoekers zullen uw site snel verlaten als blijkt dat er niets is veranderd ten opzichte van hun laatste bezoek.

Usability

Hier zal het steeds meer op aan gaan komen: usability! Begrijpt iemand uw website dan zal hij minder snel weggaan (lagere bounce rate). Biedt u informatie duidelijk en gestructureerd aan dan zal hij langer blijven (hogere time on site).

Staar uzelf niet blind op enkel het design van uw website. Dit is een veelgemaakte fout! De mooiste (flash) sites zijn in te veel gevallen erg ongebruiksvriendelijk. Uw concurrent met de minder flitsende maar des te toegankelijkere website zal uiteindelijk aan het langste eind trekken. Het mag wel mooi zijn, maar vergeet niet dat het ook gebruiksvriendelijk en toegankelijk moet zijn!

Bekijk ook de usability checklist met goede tips om de gebruiksvriendelijkheid van uw website te verbeteren.

Conclusie: wat te doen voor goede rankings in 2009!

  • Analyseer: het liefst met analytics. En niet 1x per week maar het liefst iedere dag (bij hoge bezoekersaantallen). Ontdek hoe bezoekers zich gedragen op uw website en waar de moeilijkheden zitten. Bedenk alternatieven en blijf analyseren.
  • Schrijven: zorg voor goede relevante content en houd uw site up-to-date! Content blijft belangrijk.
  • Usability: vergeet even het design en stel uzelf de vraag of uw site duidelijk en gebruiksvriendelijk genoeg is. Gebruik ook de checklist!

Voor een gedegen advies bent u natuurlijk altijd vrij om contact met ons op te nemen!

Contact


Santhos
Industrieweg 5
7944 HT Meppel
Drenthe

info@santhos.nl »