Google analytics en adwords accounts beheren

zondag 15 februari 2009

Het beheren van Google (adwords) accounts en analytics profielen kan, zeker als het ook accounts en profielen betreft die niet van jezelf zijn, behoorlijk ingewikkeld zijn.

Analytics

Webontwikkelaars hebben vaak al een Google account en uit gemak en service voor de klant wordt wel eens gedacht: 'ik maak een analytics profiel aan op mijn account en geef mijn klant toegang tot dit profiel'. Echter hier schuilt een gevaar. Want een analytics profiel kan niet wisselen van eigenaar!

Ik kwam hier ooit achter toen een klant zelf was begonnen met Adwords en gegevens wilde gaan uitwisselen tussen Adwords en Analytics. Logisch natuurlijk! Alleen zat het analytics profiel in mijn Google account en had de klant voor Adwords zelf een Google account aangemaakt. De enige oplossing is dan een nieuw Analytics profiel binnen het account van de klant. Jammergenoeg ben je dan wel alle historische gegevens kwijt.

Dus: maak geen Analytics profiel aan van iemand anders binnen je eigen Google account. Dit kan in de toekomst een hoop ellende besparen. Laat de klant zelf een Google account aanmaken en zich aanmelden voor Analytics. De klant kan jou vervolgens aanmelden als beheerder.

Adwords

Bovenstaand probleem zal zich bij Adwords niet zo snel voordoen. Je zou een campagne voor een klant aan kunnen maken binnen je eigen account maar dat lijkt me in verband met betalingen en dergelijke niet handig.

Klantencentrum

Gelukkig heeft Google het Klantencentrum bedacht. Hierin kun je meerdere Adwords accounts beheren zonder dat je daarvoor steeds met verschillende accounts moet inloggen.

Heb je al een Google account met adwords dan kun je deze niet gebruiken voor Google klantencentrum. Hiervoor moet je een nieuw Google account aanmaken. Vervolgens zal wel je huidige Adwords account geïmporteerd worden in Mijn Klantencentrum.

Hierna kun je eenvoudig andere Adwords accounts uitnodigen en vervolgens gaan beheren.

Contact


Santhos
Industrieweg 5
7944 HT Meppel
Drenthe

info@santhos.nl »