Waarom je Internet Explorer 6 nog wel moet ondersteunen

zondag 28 juni 2009

Je hoort tegenwoordig steeds vaker dat bij het ontwikkelen van websites er simpelweg geen rekening meer moet worden gehouden met Internet Explorer 6. Gebruikers die nog gebruik maken van IE6 hebben pech en moeten maar overstappen op IE7 of Firefox. Maar is dit wel terecht?

Dat je als webontwikkelaar vanwege de zeer slechte ondersteuning en ontwikkelingen van de laatste jaren al lang klaar bent met IE6 is logisch. Je bent IE6 liever kwijt dan rijk. Maar kun je dit ook van de gebruiker verwachten?

Het blijft immers een feit dat nog steeds 14% van de gebruikers IE6 gebruikt. En dat is niet niks. Dit percentage daalt dan wel maandelijks maar dit zal ook deels te maken hebben met het feit dat er steeds meer internetgebruikers bij komen. Er is dus nog steeds een grote groep die de overstap niet maakt.

Gebruikers zijn geen ontwikkelaars

Afgelopen week kwam ik bij een klant om de vorderingen van een webshop waar wij aan werken door te spreken. Wat bleek: de klant maakte nog gebruik van IE6 en had daarbij tevens geen idee hoe hij zijn browser kon updaten. Sterker nog, hij had hier waarschijnlijk nog nooit over nagedacht voordat ik hem hier op attendeerde. Hieruit kun je concluderen dat niet iedere gebruiker naar een website kijkt zoals een designer of developer dat doet. En ik vind dat je hier rekening mee moet houden.

Uiteraard moeten mensen gestimuleerd worden om van IE6 af te stappen. Maar zolang meer dan 1 op de 10 gebruikers nog gebruik maakt van IE6 vind ik dat je het bestaan van deze browser niet onder stoelen of banken kunt schuiven.

Rekening houden met de behoeftes van de gebruiker

Daarnaast moeten professionele ontwikkelaars in staat zijn om websites op zijn minst zo te ontwikkelen dat deze in ieder geval bruikbaar zijn in IE6. En niet zoals ik onlangs bij een collega ontwikkelaar zag een brei van over elkaar heen geplaatste divjes met ergens in het midden een groot rood vlak waarin staat 'Uw browser is verouderd!'.

Als ontwikkelaar hou je rekening met de behoeftes van de gebruiker. Zolang ondersteuning voor IE6 hier een onderdeel van is moet je hier rekening mee houden.

Onze visie

We willen ons niet laten beperken door de matige ondersteuning van IE6, maar komen daarnaast nog regelmatig IE6 gebruikers tegen. Wij houden er daarom bij het ontwikkelen van onze sites rekening mee dat de IE6 gebruiker er nog steeds is en zorgen ervoor dat iedere website bruikbaar is in IE6.

Vooralsnog is bij ons de tijd om IE6 volledig te negeren nog niet aangebroken.

Contact


Santhos
Industrieweg 5
7944 HT Meppel
Drenthe

info@santhos.nl »