Linkbuilding: de tijd van snel en makkelijk is voorbij

woensdag 20 mei 2009

Linkbuilding is belangrijk. Onmisbaar in een goede zoekmachine marketing campagne. En soms lijkt het ook helemaal niet zo moeilijk. De startpagina's en weblogs waar inclusief url op gereageerd kan worden liggen tegenwoordig immers voor het oprapen. Maar zo simpel ligt het helaas niet (meer). Want op het moment dat iedereen dit gaat doen raadt u zelf al wat voor gevolgen dit heeft.

De waarde van uw link tussen 150 andere op een startpagina, of uw reactie op een weblog op een artikel waar nog 100 mensen op hebben gereageerd heeft dan zo goed als geen waarde meer. Daarbij zullen deze links vrijwel allemaal ongeveer dezelfde anchor tekst hebben en dat maakt het er ook niet beter op.

Hoe dan wel?
Om deze vraag te beantwoorden zullen we ons moeten verplaatsen in Google.

Kan Google op basis van de pagerank van een site waar uw link op staat beoordelen of uw site waardevol is? Nee.

Kan Google op basis van de anchor tekst in uw link beoordelen of uw site waardevol is? Nee

Kan Google überhaupt zonder de link te volgen beoordelen of uw site waardevol is? Nee.

Dat brengt ons bij een zeer belangrijke punt wat los lijkt te staan van linkbuilding maar absoluut een voorwaarde is om het geheel te laten slagen: Unieke en waardevolle content op uw site!

Zou het dan zo zijn dat Google meer waarde aan uw site toekent als Google een link aantreft naar uw site op een site die content bevat welke relevant is aan de content die Google vervolgens op uw site aantreft? Ja.

En zal Google meer waarde toekennen als hij een keyword zowel in de content op de verwijzende site, de anchor tekst en de content op uw site aantreft? Ja.

Dan is het ook vast belangrijk dat uw link de enige of één van de weinige uitgaande links op de verwijzende site is? Ja.

En betekent dit dat een link naar uw website zich eigenlijk 'binnen' de tekst op de verwijzende site moet bevinden? Ja.

Dus footerlinks, startpaginalinks en links binnen lange lijsten met reacties op een weblog zijn misschien wel helemaal niet zo waardevol? Klopt.

Dus eigenlijk als je het zo bekijkt speelt de pagerank van de verwijzende site zo goed als geen rol?
De pagerank opzich niet. Die vertegenwoordigd niet per definitie de waarde van (de content op) een website. Wat echter wel belangrijk is, is dat de verwijzende site betrouwbaar is (in de ogen van Google).

Wanneer is een site betrouwbaar?
Dat is moeilijk te zeggen. Hou er echter rekening mee dat Google uw site in verband kan brengen met irrelevante onderwerpen als op de site waar u een link heeft ook wordt gelinkt naar sites die over een heel ander onderwerp gaan. In dit artikel over Co Citation leest u hier meer over.

Het is dus belangrijk op zoek te gaan naar betrouwbare en relevante sites met waardevolle content waarop geen tientallen of honderden uitgaande links staan.

Maar dat is toch heel moeilijk?
Dat is zeker moeilijk.

Tip
Probeer goede content te schrijven en vraag of websites deze content willen publiceren. Bijvoorbeeld in de vorm van een artikel over uw dienstverlening gerelateerd uit iets uit het nieuws. Uiteraard met als voorwaarde dat men daarbij een verwijzing naar u maakt.

Nog een tip
Denk niet teveel in SEO termen. Vergeet even de pagerank en ga vooral op zoek naar relevante sites met waardevolle content.

Contact


Santhos
Industrieweg 5
7944 HT Meppel
Drenthe

info@santhos.nl »