SEO methoden en technieken op de proef gesteld

maandag 29 juni 2009

Op 22 juni 2009 heeft SEOmoz een rapport gepubliceerd met daarin de resultaten van enkele tests op het gebied van SEO. Enkele interessante resultaten zijn daaruit naar voren gekomen waarvan we er hieronder een aantal uitlichten.

De title tag

Beste resultaat:

Primair zoekwoord - Secundaire zoekwoorden | Bedrijfsnaam
of
Bedrijfsnaam | Primair zoekwoord en secundaire zoekwoorden

De resultaten voor de title tag zijn duidelijk. Als je goed wilt ranken op een zoekwoord met veel concurrentie is het belangrijk het zoekwoord zo ver mogelijk voorin de title tag te zetten. Voor minder concurrerende zoekwoorden waarbij de bedrijfs- of merknaam kan bijdragen aan een hogere click through rate is het beter om deze vooraan te plaatsen. Gebruik van speciale karakters vormt geen groot gevaar. Aangeraden wordt de | te gebruiken.

Het nut van H1 tags

H1 tags zijn voor gebruikers belangrijk maar geen vereiste meer voor zoekmachines.

Gebruik van de H1 tag zorgt voor een betere leesbaarheid voor de gebruiker en maakt het makkelijker de structuur te herkennen. Echter is er van grote invloed op de rankings weinig sprake (meer). Gebruik van H1 tags wordt nog wel aanbevolen.

Gebruik van de nofollow tag

Inmiddels is er na het bericht van Matt Cutts over pagerank sculpting veel over de nofollow tag geschreven. In zijn bericht kondigde Matt min of meer aan dat nofollow links wel degelijk pagerank lekken. Of eigenlijk min of meer in een zwart gat storten. Links met een nofollow delen wel mee in de hoeveelheid te verdelen pagejuice alleen geven het vervolgens niet door.

Pagerank sculpting wordt dan ook afgeraden omdat je je pagerank er juist mee weg laat vloeien. Om toch uitgaande links te blokkeren zonder dat dit pagerank kost zal in de toekomst waarschijnlijk gebruik worden gemaakt van geavanceerde javascript of iFrame technieken.

De canonical tag

Deze relatief jonge tag is een hulpmiddel om Google te laten weten dat zich op bepaalde pagina's dezelfde content bevindt. De werking en het effect ervan zijn echter nog niet 100% duidelijk en mogelijkerwijs gaat er pagerank verloren. Vooralsnog wordt aangeraden duplicate content op andere wijze proberen te voorkomen.

Het gebruik van Alt text bij afbeeldingen

Aangeraden wordt om aan iedere afbeelding alternatieve tekst toe te voegen. Ook het toevoegen van afbeeldingen met goede Alt text wordt aangeraden op pagina's  die moet ranking op een moeilijk zoekwoord. De invloed van afbeeldingen met alt text op de ranking blijkt verassend groot te zijn.

Uiteraard is het voor mensen met een beperking erg prettig wanneer bij afbeelding alternatieve tekst wordt weergegeven. Dat is in de eerste plaats al een reden om het te doen.

Gebruik van de meta keywords tag

Deze tag zou door zoekmachines genegeerd worden vanwege het grote manipulatie gehalte. In tegenstelling tot eerdere conclusies blijkt Yahoo echter wel gebruik te maken van deze tag. Wanneer je het geen probleem geeft je zoekwoorden prijs te geven en je wilt ook hoog ranken in Yahoo, gebruik de keywords tag dan wel. De invloed op de rankings is overigens erg klein.

Gebruik van parameters in de URL

Dit lijkt een duidelijk verhaal. Zoekmachines kunnen url's zonder parameters beter begrijpen en indexeren. Probeer dus het gebruik van parameters in de url zoveel mogelijk te voorkomen. Mocht je er niet onderuit kunnen probeer dan een maximum van 2 parameters te hanteren.

Gebruik van footer links

Wees hier voorzichtig mee. Het is niet verstandig je footer vol te stoppen met anchor tekst geoptimaliseerde links. Deze worden door Google gemakkelijk herkend en er kunnen automatisch penalties voor worden gegeven.

Gebruik van Javascript en Flash

Ook al zijn zoekmachines in zekere zin in staat om javascript en flash te indexeren wordt het toch afgeraden dit te gebruiken. In ieder geval niet in navigatie en andere elementen waarvan het belangrijk is dat deze gevolgd en geïndexeerd kunnen worden.

301 redirects

301 redirects worden aangeraden en gezien als de beste methode om pagina's die permanent zijn verplaatst te redirecten. Desondanks moet men er rekening mee houden dat tussen de 1% en 10% linkjuice verloren kan gaan.

Het effect van inkomende links van "Bad Link Neighborhoods"

Bad Link Neighborhoods zijn er in overvloed. Zoekmachines zijn hiervan op de hoogte en weten deze ook te herkennen. Er ontstaat echter pas een probleem wanneer het percentage links van deze onbetrouwbare sites een meerderheid vormt in het totale aantal links, en een site weinig betrouwbare inkomende links heeft.

Het belang van bezoekersaantallen

De hoeveelheid bezoekers van een website lijkt geen invloed te hebben op de ranking. Alhoewel het in de regel natuurlijk wel zo is dat websites met een hogere ranking ook meer bezoekers zullen krijgen. Het vermoeden bestaat wel dat een lage CTR aanleiding kan zijn om een site opnieuw te indexeren.

Bron: SEOmoz

Contact


Santhos
Industrieweg 5
7944 HT Meppel
Drenthe

info@santhos.nl »