W3C Validatie en SEO

vrijdag 11 september 2009

Het W3C (World Wide Web Consortium) is een organisatie die webstandaarden voor onder andere HTML, XML en CSS ontwerpt. Het nut van deze standaarden is terug te vinden in bijvoorbeeld toegankelijkheid en de wijze waarop browsers een website interpreteren. Een website die volgens deze standaarden is ontwikkeld zou er ‘in principe’ in alle browsers hetzelfde uit moeten zien. Websites die aan de standaarden voldoen worden ook wel ‘W3C-compilant’ genoemd.

Nuttig voor SEO?
Er bestaat nog wel eens onduidelijkheid over of W3C-compilant websites hoger scoren in de resultaten van zoekmachines. Zo zouden spiders hun weg beter kunnen vinden en content beter kunnen indexeren. Dit is natuurlijk waar maar dat is meer een indirect gevolg. De W3C standaarden zijn natuurlijk nooit uit oogpunt voor vindbaarheid in zoekmachines bedacht.

Bij SEO is het belangrijk om logisch na te denken over de beweegredenen van zoekmachines om websites hoger te indexeren. In dit geval zou je jezelf dus de vraag kunnen stellen: ‘Waarom zou Google mijn website hoger ranken als deze W3C-compilant is?’.

Neem een website zonder doctype of characterset maar bomvol nuttige informatie en een grote hoeveelheid inkomende links. Wat zou Google doen? Ik denk dat je dan het antwoord op de eerder gestelde vraag hebt.

Ik kom dan ook regelmatig websites tegen die bijzonder goed scoren in Google maar waarvan je wel 2 dagen bij moet komen nadat je de broncode hebt bekeken.


Geen invloed op SEO, maar wel belangrijk
Natuurlijk zijn er afgezien van het SEO verhaal wel andere redenen om je zoveel mogelijk aan de standaarden te houden:

  • door css en html te scheiden ontstaat veel schonere en overzichtelijk broncode
  • het maakt websites toegankelijk en beter interpreteerbaar voor mensen met een handicap
  • de website wordt (als het goed is) in alle browsers correct weergegeven
  • websites worden er sneller van


Nou vooruit, alsnog een W3C SEO Tip
Er is toch nog iets waar je wat betreft SEO je voordeel uit kunt halen als je website gevalideerd wordt. Denk eens aan de vele CSS-galleries die enkel sites opnemen die W3C-compilant zijn. Dat kan je toch nog de nodige inbound links en traffic opleveren!

Conclusie
Voor een betere positie in de zoekresultaten hoef je het niet te doen. Toch is het verstandig om je met betrekking tot bovenstaande redenen zoveel mogelijk aan de W3C standaarden te houden

Je kunt je website laten controleren bij de W3C Markup Validation Service
 

Contact


Santhos
Industrieweg 5
7944 HT Meppel
Drenthe

info@santhos.nl »