Zelf je website optimaliseren voor Google

vrijdag 25 september 2009

Gevonden worden in Google is belangrijk. Het behalen van een goede positie in de zoekresultaten valt echter niet mee en er is niet altijd budget om een professioneel bedrijf in te schakelen. Dat wil echter niet zeggen dat het behalen van een goede positie onmogelijk is. Er is namelijk best veel wat je zelf kunt doen. In dit artikel probeer ik dat in eenvoudige taal uit te leggen.

Wat is belangrijk en wat kun je daar zelf aan doen?
Laten we eerst de punten bij langs lopen die voor Google belangrijk zijn om je website goed te kunnen indexeren en om te stijgen in zoekresultaten. Ik zal per punt aangeven welke acties je hier zelf voor kunt ondernemen.

Inkomende links
Eén van de belangrijkste criteria voor Google om de waarde, relevantie, betrouwbaarheid en uiteindelijke positie in de zoekresultaten te bepalen is het aantal verwijzende links naar jouw website toe. In klare taal kun je dit opvatten als een stem die je van Google krijgt op het moment dat een andere website naar jou linkt.

Niet elke stem heeft echter dezelfde waarde. De volgende punten zijn onder andere van belang om de waarde van deze stem te bepalen:

 • relevantie van de verwijzende site: in hoeverre heeft de verwijzende site qua onderwerp met jouw website te maken
 • in zekere mate de pagerank van de verwijzende site: als de verwijzende site een hoge pagerank heeft kan dit van positieve invloed zijn op de waarde van jouw stem
 • de (volgens Google) betrouwbaarheid van de site: de zogenaamde trustrank. De ene website is voor Google betrouwbaarder dan de andere.
 • de locatie waar jouw link zich op de verwijzende site bevindt: links die zich helemaal onderaan een pagina bevinden worden over het algemeen als minder waardevol gezien. Dit geldt ook voor links die bijvoorbeeld tussen de reacties op een weblog of gastenboek staan.
 • de hoeveelheid uitgaande links op de verwijzende site: als jij de enige uitgaande link bent zal dit aanzienlijk meer effect hebben dan wanneer je bijvoorbeeld op een startpagina staat met nog een paar honderd andere uitgaande links
 • de tekst die in de link naar jouw website wordt gebruikt: ‘website over paarden’ zal, in het geval jouw website over paarden gaat, door Google beter te begrijpen zijn en voor betere resultaten zorgen dan bijvoorbeeld ‘klik hier’.

Het is dus belangrijk om links te zoeken op relevante sites waar bij voorkeur weinig andere links op staan en gebruik te maken van een duidelijke tekst in de link. Dit zijn de meest waardevolle links maar tegelijkertijd ook de moeilijkste links om te krijgen.

Wat je kunt doen is een aantal sites benaderen en vragen of ze een link naar jouw website op willen nemen. Of je zou een artikel kunnen schrijven en vragen of een website dit wil publiceren. Uiteraard met een verwijzing naar jouw website erbij.

Bij het zoeken naar links is het belangrijk dat je niet alleen bezig bent met kwantiteit maar vooral met kwaliteit.

Waardevolle inhoud
Een ander waardevol criterium voor een goede positie is waardevolle inhoud. Probeer je website te voorzien van relevante en unieke teksten. Aan de ene kant moet Google deze tekst goed kunnen interpreteren zodat jouw website op de juiste zoektermen wordt geïndexeerd. Aan de andere kant kan het aanbieden van waardevolle en unieke inhoud voor andere websites een reden zijn om naar jou te linken.

Het bijhouden van een weblog of het regelmatig plaatsen van nieuwsberichten is een goede manier om je website te blijven voorzien van verse informatie.

Heb je een weblog vergeet dan niet na het publiceren van een bericht dit bericht te verspreiden via diverse Social Media sites zoals nujij.nl, ekudos.nl, twitter.com, msnreporter, enz…

Unieke titels voor iedere pagina binnen je website
Het derde en laatste punt dat ik in dit artikel bespreek. Als Google een pagina van je website indexeert wil hij weten waar die pagina over gaat. Je kunt Google hierbij helpen door voor iedere pagina binnen je website een unieke titel op te geven die duidelijk beschrijft waar de desbetreffende pagina over gaat.

Je geeft de titel voor een pagina op door onderstaande code binnen de <head></head> van je html document te plaatsen.

<title>Vul hier de titel van de pagina in</title>

Dit is een zeer belangrijk punt!! Heb je je website laten bouwen door iemand anders en heb je niet de mogelijkheid om per pagina een aparte titel op te geven vraag dan aan je webbouwer of hij hier voor kan zorgen!!

Plaats belangrijke zoekwoorden voor de pagina VOORAAN in de title tag.
Dus niet: Fietsenwinkelonline.nl – De grootste in Fietsen – Kinderfietsen
Maar: Kinderfietsen kopen bij Fietsenwinkelonline.nl

Er vanuit gaande dat je wil scoren op het woord ‘kinderfietsen’.

Afbeeldingen
Gebruikt u afbeeldingen op uw website zorg er dan altijd voor dat deze zijn voorzien van de ALT-tag. Deze tag beschrijft de afbeelding en biedt extra mogelijkheden om uw belangrijke zoekwoorden te vermelden.

Wat moet u niet doen

 • plaats geen verborgen tekst en links
 • gebruik belangrijke zoekwoorden niet overmatig. Keyword dichtheid is überhaupt een overschat criterium
 • vraag geen links aan op websites die u niet vertrouwt
 • koop geen links
 • maak geen gebruik van ‘aanmelden bij 10.000 zoekmachines of directories tegelijk’ diensten
 • meerdere domeinnamen naar dezelfde website laten verwijzen. U kunt beter focussen op één domeinnaam.

Overige tips


Tot slot: vergeet niet dat uw website bedoeld is voor uw bezoekers en niet voor Google. Probeer teksten zo te schrijven dat ze gericht zijn aan uw bezoekers en niet puur zijn gericht op Google. Uiteindelijk zijn het uw bezoekers die uw website tot een succes moeten maken!

Succes!
 

Contact


Santhos
Industrieweg 5
7944 HT Meppel
Drenthe

info@santhos.nl »