Waarom rankt mijn site niet hoger? Google's geheimen

woensdag 02 december 2009

Iedereen die zich veel bezighoudt met zoekmachine optimalisatie zal het zich wel eens afvragen: ‘Waarom scoren die sites zo goed in Google en waarom wordt mijn website niet hoger geïndexeerd?’. Je hebt goede content geplaatst, houdt een weblog bij, bent actief bezig met social media, hebt flink wat backlinks naar je website, maar toch blijft het gewenste resultaat uit. Vergelijk je je eigen website met de sites die boven je staan dan sta je er op papier toch zeker stukken beter voor? Hoe is dit dan te verklaren?

Het internet bulkt tegenwoordig van de informatie over zoekmachine optimalisatie. Er wordt uitgebreid gediscussieerd over SEO methoden en technieken en dankzij websites als SEOmoz is er inmiddels veel duidelijk over de wijze waarop Google websites indexeerd en hoe je hier invloed op uit kunt oefenen. Kwalitatieve backlinks zijn belangrijk, geoptimaliseerde title tags, waardevolle en actuele content, enz…

Toch loop je regelmatig tegen raadselachtige zoekresultaten aan die niet te verklaren zijn met behulp van de algemeen bekende invloedfactoren. Zelf ben ik bijvoorbeeld erg geïnteresseerd in de ranking op het keyword ‘webdesign’ en deze volg ik inmiddels al zo’n 2 jaar op de voet. Nu is het zo dat deze top10 zo goed als onveranderd is gebleven sinds ik deze volg en maar zelden een ‘nieuwe’ kandidaat weet door te dringen tot de top10. Zo komen we op dit moment in de top10 de websites van marijkejansen en kbwebdesign tegen op respectievelijk de posities 3 en 10. Uit onderzoek kan ik zeggen dat ze relatief weinig backlinks hebben en dat dit aantal amper stijgt, de sites zo goed als nooit worden geupdate en eigenlijk verre van goed geoptimaliseerd zijn.

Maar schijnbaar heeft Google toch een reden om deze sites in de top10 te laten staan en lijkt er heel wat voor nodig om ze voorbij te komen. Zo staat marijkejansen muurvast op positie 2 of 3, maar onlangs kwam daar ineens Webgenerator op de 3e positie. Nu vermoed ik dat hier sprake is geweest van massale article marketing en Webgenerator mogelijk weer langzaam de top10 gaat verlaten, maar in ieder geval; marijkejansen staat weer op 3. En zo gaat het eigenlijk constant. Er gebeurt wel eens wat, maar uiteindelijk draait het allemaal weer terug en zijn het steeds weer dezelfde sites die in de top10 blijven staan.

De grote vraag is natuurlijk: waarom? Wat zijn nou die extra bepalende factoren die Google hanteert afgezien van waar iedereen zich mee bezig houdt; linkbuilding en content.

Het meest voor de hand liggende wat in mij opkomt is leeftijd van een website. Mogelijk maakt Google gebuik van een zogenaamd Aging Filter. Op edwinsdesignlab is hier onlangs ook een interessant artikel over geplaatst.

Mogelijk speelt de leeftijd van verwijzende sites ook een rol. In het ‘echte leven’ ga je immers ook eerder in zee met een partij die 20 jaar ervaring heeft in tegenstelling tot een bedrijf dat net gestart is.

Op de lange termijn kun je je echter afvragen of leeftijd van een website een doorslaggevende factor binnen de ranking moet zijn. Het zegt in feite natuurlijk niks over de kwaliteit van de website. Sterker nog, veel ‘oude’ websites hebben een hoge ranking maar zijn wat betreft inhoud achterhaald en misschien al jaren niet geupdate. Desondanks ziet Google in veel gevallen geen reden nieuwe sites met verse content boven deze sites te positioneren.

Het blijf een tegenstrijdige kwestie waar je maar moeilijk grip op krijgt. Vooral de moed niet opgeven! Doorzettingsvermogen en geduld. Onthoud die twee!

Contact


Santhos
Industrieweg 5
7944 HT Meppel
Drenthe

info@santhos.nl »