Bloggen voor een betere ranking of voor meer bezoekers?

dinsdag 01 juni 2010

Of beide? Dat is het beste natuurlijk. En natuurlijk het delen van waardevolle informatie. Waar het in de eerste plaats om gaat.

Maar goed. Het bijhouden van een weblog is één van de dingen die vaak wordt genoemd in lijstjes met zoekmachine-optimalisatie tips. Met andere woorden: veel bloggen zorgt voor een betere positie in de zoekresultaten. Is dat eigenlijk wel waar? Soms. Maar er gaat wel iets meer achter schuil dan het alleen maar ‘bijhouden’ van een weblog.

De gedachte achter het beter ranken door te bloggen is de volgende:

  1. Als jij veel waardevolle artikelen publiceert zullen veel mensen dit als interessant ervaren en er naartoe linken. Aangezien inkomende links van belang zijn voor je positie in de zoekresultaten helpt dit dus.
  2. Content is King. Hoe meer artikelen, hoe meer geïndexeerde pagina’s hoe groter de kans om te ranken (op voornamelijk longtail keywords).
  3. Een weblog is dynamisch en actueel en Google geeft hier de voorkeur aan tov een statische website waar nooit iets veranderd (dit lijkt mij logisch alhoewel het tegendeel al vaak genoeg bewezen is).

Laten we punt 1 en 2 wat verder uitdiepen.

Inkomende links
Dat het publiceren van een artikelen inkomende links oplevert is ten dele waar. Je kunt zelf natuurlijk je artikel verspreiden via een aantal social media sites als ekudos, nujij, twitter, facebook, linkedin, enz… Maar de waarde van deze links is natuurlijk te verwaarlozen. En de hoeveelheid mensen die spontaan naar jouw artikelen gaan linken wil in de praktijk ook nog wel eens tegenvallen. Dan moet je wel met uniek materiaal aankomen. Al met al is dit dus niet zo makkelijk als het klinkt. Het gaat niet vanzelf.

Content is King
Veel artikelen zorgen voor veel geïndexeerde pagina’s die allemaal kunnen gaan ranken voor verschillende, over het algemeen longtail, keywords. Dit werkt, en in sommige gevallen hoef je daar weining aan te doen. MAAR, helpt het je ook bij de rankings op je main keywords? Volgens mij niet. Wellicht als een autoriteit naar je artikelen gaat linken en je hiermee veel linkwaarde binnentakelt, maar dat gebeurt natuurlijk zelden.

Voorbeeld
Voor deze site hou ik de rankings voor het keyword ‘webdesign’ regelmatig in de gaten. Eigenlijk converteert dat keyword heel slecht maar toch boeit het me hoe de rankings voor dit keyword zijn opgebouwd, en welke positie ik inneem. ‘Webdesign’ is duidelijk een main keyword. Mijn laatste blogpost was op 15 december 2009!! Dat is pak hem beet 5,5 maand geleden! Toch ben ik in de tussentijd voor het keyword ‘webdesign’ gestegen in de rankings van Google.

Nu kun je daar natuurlijk geen waterdichte conclusie uit trekken, maar ik vermoed dat de ranking voor dit specifieke keyword niet beter was geweest als ik in de tussentijd nog een stuk of 10 artikelen had gepubliceerd. Wel had dat me waarschijnlijk een hoop bezoekers opgeleverd.

Dit artikel zal niet gaan ranking voor de zoekterm ‘webdesign’. Misschien wel voor een longtail als ‘bloggen betere ranking’ of iets dergelijks.

En daar zit het hem in wat betreft het bloggen voor een betere ranking. Het werkt absoluut. Maar wees je ervan bewust dat niet automatisch je main keywords er een betere positie door krijgen. Daarvoor zul je toch wat meer moeite moeten doen.

Reageren? Nog even via Twitter. Binnenkort ook een fatsoenlijke reactiemogelijkheid op dit weblog.
 

Contact


Santhos
Industrieweg 5
7944 HT Meppel
Drenthe

info@santhos.nl »