Hoe Social Media het speelveld van SEO en Online Marketing veranderde.

zondag 26 januari 2014

In 2014 ben ik na een periode van bijna 4 jaar weer begonnen met bloggen. Tussen 2008 en 2010 schreef ik vrij actief over zaken rondom o.a. Google, SEO, Usability en Webdesign.

Op 12 januari 2014 schreef ik een artikel over Google+ Local. Tijdens het plaatsen van dit artikel op onze website viel het mij op dat ‘social media’ niet voorkwam in het lijstje met categorieën waarin onze artikelen verdeeld worden. Ik had in de periode tot 2010 dus schijnbaar geen artikelen over social media geschreven.

Wie zich tegenwoordig verdiept in zaken rondom online marketing ontkomt er niet aan daarin geconfronteerd te worden met social media. Wat is er in die krap 4 jaar tijd gebeurd en wat voor invloed heeft de komst van social media gehad? En welke gevolgen heeft het voor zoekmachine optimalisatie? In deze blog probeer ik daar antwoord op te geven. Zonder overigens te veel in te gaan op technische details omtrent SEO en dergelijke.

De prehistorie

Internet Prehistorie
Internet gebruiken voor het vinden van nieuwe klanten en opdrachten. Of eigenlijk, het vinden van íets. Ooit was er een tijd waarin daar online maar één middel voor bestond: een website. Dat daar bezoekers op kwamen was bijna vanzelfsprekend. En als je daar dan een klant aan overhield was dat helemaal mooi meegenomen. Die doelstelling, het vinden van nieuwe klanten, is vandaag de dag nog hetzelfde. Maar verder is er een hoop veranderd.

SEO Tijdperk

Tussen 2006 en 2010 (het SEO tijdperk begon overigens al eerder) was ik zowel voor klanten als voor mijn eigen bedrijf behoorlijk actief op het gebied van SEO. In die tijd was een goede vindbaarheid in Google zo ongeveer de enige focus waar je mee te maken had. Er bestonden nog wel wat randzaken zoals een vermelding op de grote verzamelsites bijvoorbeeld, maar in principe draaide het maar om één ding: hoe goed ben ik vindbaar in Google.

Google werkte toen overigens ook nog heel anders. De grootste verandering in mijn ogen is dat de resultaten tegenwoordig ‘location based’ zijn. Waar het ooit mogelijk was om gewoon landelijk de top 3 te domineren is dat nu alleen nog voor een paar sites weggelegd. Minder leuk voor landelijke partijen maar natuurlijk een grote vooruitgang voor de regionale bedrijven. Los hiervan is de concurrentie natuurlijk gigantisch toegenomen en is Google zelf enorm doorontwikkeld met als gevolg dat SEO er niet makkelijker op geworden is.

De komst en ‘ondergang’ van linkbuilding

In ‘mijn’ hierbovengenoemde SEO tijdperk waren er een aantal zaken ‘key’ bij het optimaliseren van websites voor Google. Linkbuilding was hierin wellicht de meest belangrijke. Mits je website uiteraard in grote lijnen was geoptimaliseerd. Anders had het alsnog weinig zin. Vele linkbuildingstrategiën ontwikkelden zich in sneltreinvaart. Eindeloos reageren op blogs en forums, massaal aanmelden bij startpagina’s en directories, doelloos links ruilen, corrupte Joomla plugins en natuurlijk de duistere kant in de vorm van onder andere kopen en spammen. Het zogenaamde ‘Black Hat Seo’.

Black Hat Seo

Dat hele linkbuilden werkte natuurlijk wel, maar alleen niet zoals het zou moeten. En dat heeft Google zich uiteindelijk ook gerealiseerd. Google wil immers aan zijn gebruikers de websites met de meest interessante content tonen, en niet de websites die het meeste geld hebben besteed aan het kopen van links.

Contentmarketing / Bloggen

Content was natuurlijk altijd al King en bovenstaande ontwikkelingen bevestigen dit alleen maar meer. Het toevoegen van unieke en relevante content aan je website zou andere sites uitnodigen hier uit eigen beweging naar te gaan linken. Een natuurlijke en eerlijke vorm van linkbuilding. Door al deze content binnen je website goed aan elkaar te knopen creeër je een soort Wikipedia effect.

Content Marketing

Voor het optimaliseren van websites vraagt deze ontwikkeling om een heel andere aanpak. Een intensievere aanpak. Want het structureel toevoegen van unieke en waardevolle content aan een website vraagt om de nodige creativiteit en inspiratie. En tijdsinspanning.

Linkbuilding heeft dus in zekere zin plaats gemaakt voor content marketing, vaak in de vorm van bloggen. Maar structureel verandere er niet zoveel. Het strijdveld beperkte zich nog steeds grotendeels tot Google. Daar moest het gebeuren.

Bekijk het overigens niet te zwart-wit. De invloed van content en linkbuilding is er altijd geweest en dat is nog steeds zo. Alleen is het zwaartepunt zich steeds meer naar het natuurlijke en persoonlijke aspect gaan bewegen.

De komst van social media

Met dat natuurlijke en persoonlijke aspect kunnen we een mooi bruggetje slaan naar social media. Want sinds de opkomst van sociale netwerken als Twitter en Facebook zijn er een aantal dingen flink anders geworden.

Social media heeft de link tussen enerzijds de gebruiker (zoeker / potentiële klant) en anderzijds informatie totaal veranderd. Vroeger ging de gebruiker zelfstandig naar informatie op zoek via (meestal) Google. Dit betekent dat online marketing zich destijds grotendeels beperkte tot Google.

Social media daarentegen zorgt ervoor dat informatie op allerlei manieren vanzelf bij gebruikers terecht komt. Zonder dat je er zelf iets voor hoeft te doen kan een stukje content dat jij online plaatst via tal van sociale netwerken, door anderen, bij grote groepen gebruikers terechtkomen. Bijvoorbeeld doordat content wordt gedeeld op Facebook, wordt geliked, geretweet, etc…

Het nieuwe speelveld

In combinatie met steeds slimmer en ingenieuzer wordende (advertentie)technieken heeft social media ervoor gezorgd dat het veld waarop online marketing wordt gespeeld ineens vele malen groter is geworden.

Wil je meespelen dan zul je je over dit hele veld moeten bewegen. Dat betekent dat waar je ‘vroeger’ nog kon focussen op enkel je website en de rankings je tegenwoordig verder moet gaan. Benut je de mogelijkheden van sociale netwerken? Gebruik je die bijvoorbeeld om in contact te komen met je doelgroep? Laat je je de kaas niet van het brood eten doordat concurrenten hun content al lang bij jouw doelgroep hebben aangeboden?

Het nieuwe speelveld van Online Marketing

In het geval van bloggen krijg je ineens te maken met zaken als Google Authorship. Niet zozeer de techniek waar je over in moet zitten, maar wel het feit dat jouw persoonlijke bijdrage een rol gaat spelen.

Dit alles wordt natuurlijk aangewakkerd door het feit dat social media de grens tussen privé en zakelijk gebruik ook behoorlijk heeft vervaagd. Gebruikers worden ook privé geconfronteerd met relevante ‘zakelijke’ content. Het ‘moment van zoeken’ waar je vroeger nog op in kon spelen is deels verdwenen.

Conclusie

Of we het nu hebben over seo, online marketing, social media, content marketing of advertising, uiteindelijk draait het altijd om dezelfde doelstelling: het vinden van nieuw publiek of nieuwe klanten en opdrachten. Of in andere woorden, het vinden en vervolgens trekken van de aandacht van je doelgroep.

Welke aanpak hierin voor jou het beste werkt is niet in een eenvoudig antwoord samen te vatten. Het wordt wel steeds belangrijker om ‘betrokken’ te zijn en te laten zien welke kennis je in huis hebt. Social Media leent zich daar erg goed voor. Je kunt het goed inzetten om te luisteren naar je doelgroep en er achter te komen wat ze bezig houdt. Speel daar op in. Schrijf eens een blog waarin je een vraag die je vaak tegenkomt behandelt. Help eens iemand op weg op een forum.

Maar blijf ook vooral werken aan goede relaties en tevreden klanten. Er is nog steeds niet bewezen dat online marketing beter werkt dat de traditionele mond tot mond reclame ;-)

Dit artikel is geschreven door Thomas Eilander, eigenaar van reclamebureau Santhos in Meppel. Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen dan kun je contact opnemen via thomas@santhos.nlContact


Santhos
Industrieweg 5
7944 HT Meppel
Drenthe

info@santhos.nl »