10 TIPS OM JE PINTEREST SALES EEN BOOST TE GEVEN

donderdag 26 maart 2015

Waarom Pinterest in de eerste plaats?
Stel je bent fotograaf, maakt mooi werk maar loopt een beetje vast in de verkoop. Bloggen en Facebook heb je inmiddels geprobeerd maar dat is niet zo jouw ding. Wellicht voel je wat ongemak om een verkooppraatje te houden. Wat nu? Je wilt graag je creativiteit de wereld inbrengen en uiteraard je werk verkopen. Hier komt Pinterest de hoek om gluren.

Pinterest is een plek waar beeld spreekt en marketingpraatjes minder van invloed zijn (zelfs weggelaten kunnen worden). De gebruikers van Pinterest zijn altijd op zoek naar inspirerende creatieve dingen en doen dit vol lof. Wie weet kom je net dat ene tegen wat jouw huis, werkplek of lifestyle nog veel mooier maakt!

Dit is natuurlijk een gouden kans voor webwinkels (in alle soorten en maten) , fotografen, designers, DIY’ers en ga zo maar door met de lijst van creatievelingen. Niet voor niks zijn 500,000 van de 7 miljoen Pinterest gebruikers zakelijke accounts. Momenteel groeit Pinterest zelfs zo snel dat het de groei in Facebook accounts voorbij stijgt. Maar dat is niet het enige waarin Pinterest boven Facebook uitstijgt: het o zo grote voordeel is dat je geen geld hoeft uit te geven aan Pinterest om een “booming business” te creëren.

In de marketingwereld is er niet 1 ultieme zekerheidsformule voor succes, het is altijd afhankelijk van een serie connecties, statistische mogelijkheden en correcte inschattingen. Dat gezegd hebbende bieden de volgende 10 tips “statistisch gezien” zeker mogelijkheden tot succes indien jij tot de lijst webwinkels, fotografen, designers, DIY’ers en overige creatievelingen behoort.

1. Een zakelijk account i.p.v. een persoonlijk account


Pinterest biedt gebruikers met een zakelijk account “built-in analytics”. Deze vertellen je precies hoe goed je Pins het doen. Hierin worden het aantal pins, pinners, repins en repinners allemaal meegenomen. Eveneens als algemeen bereik, impressies, clicks en bezoeken. Daarnaast zijn de volgende zaken binnen een zakelijk account van belang:
  • Consistentie in informatie verspreiding.
  • Het gebruik van een herkenbaar logo in je profiel.
  • Het linken van je Pinterest account aan je overige social media accounts.
     

2. Variëteit in Boards en Pins


Het is goed om puur je werk/producten op Pinterest te posten. Het is nog beter om verder te gaan op je producten en/of werk. Heb je een webwinkel die kleding verkoopt? Maak een lookbook ( hoe te dragen/combineren ). Ben je fotograaf? Plaats eens een tutorial. Kortom betrek je product en/of werk op een nog persoonlijker niveau tot je potentiële klant. Daarnaast kan het ook leuk zijn om te laten zien waar jij of jouw bedrijf inspiratie vandaan haalt. Heb je een blog? Maak hier dan ook een board voor aan. Eenmaal in bezit van een aantal borden wees dan zeker ze allemaal bij te houden.

3. Blijf georganiseerd


Het spreekt voor zich dat chaos in de meeste gevallen afschrikt. Probeer om deze reden specifiek te zijn in het categoriseren van je board. Mocht een subcategorie je board overnemen maak er dan een nieuw board voor aan. Zorg als laatste voor een overzichtelijk aantal pins binnen een board (geen duizenden dus ;) ). Uiteindelijk zullen deze acties je zichtbaarheid vergroten en zullen je volgers dankbaar zijn voor het overzicht dat je ze biedt.

4. Foto’s met kwaliteit


Abeeldingen die er “mooi” uit zien worden eerder gepinned. Zorg ervoor dat je foto’s niet te klein zijn, want ze zullen minder aandacht trekken. Ook kleurgebruik kan er voor zorgen dat jouw pin er uit springt. Let wel, Pinterest draait om beeld. Het is niet de plek om de fotografie van je producten en/of werk af te raffelen.

Indien je niet beschikt over foto’s met kwaliteit is er de mogelijkheid om een stockfoto te gebruiken of te repinnen. Indien je een repin plaatst geef dan wel credits indien dit gepast is. Wil je hier meer over weten lees dan de copyright wetten van Pinterest om misverstanden of problemen te voorkomen.

5. Wees creatief


Wel eens het woord “Pinspiration” voorbij horen komen? Daar is een reden voor. Wat inspireert jou? Zoals ik eerder al vernoemde: “De gebruikers van Pinterest zijn altijd op zoek naar inspirerende creatieve dingen en doen dit vol lof”. De spil waar Pinterest om draait. Zorg ervoor dat je niet vastgenageld staat binnen de begrenzingen van je eigen brand en deel die inspiratie!

6. Gebruik “Rich Pins”


Pinterest bied mogelijkheid “rich pins” te pinnen. Dit is een pin ontworpen om pins nog gebruiksvriendelijker te maken. Ze bevatten bijvoorbeeld informatie over waar het product en/of werk te vinden is plus de prijs. Er zijn vijf typen rich pins: producten, recepten, films, artikelen en plekken.

7. De Pin-It knop


Net als Facebook en Twitter heeft ook Pinterest een implicatie voor op je site. De Pin-It knop. Door deze toe te voegen maak je het makkelijker voor je volgers om je producten en/of werk te pinnen. Ook zal het voor meer verkeer zorgen naar je site en straalt het vertrouwen uit naar potentiële klanten. Interessant feitje; wat zullen de meest gepinde afbeeldingen van je site zijn? Op deze manier kan je er achter komen.

8. Wees niet “over de top”


Tuurlijk wil je dat je boards zich goed ontwikkelen, maar let op. Twitteraars vinden het over het algemeen niet fijn gebombardeerd te worden met te veel tweets van 1 twitteraar op 1 dag. Dit geldt ook voor Pinterest. Afwisseling in content is belangrijk voor volgers. Het is een goed idee na te denken hoeveel pins je per dag of week wilt plaatsen. Verplaats je in de volger.

9. SEO kernwoorden


Net als bij bloggen zijn kernwoorden belangrijk. Ze beschrijven de content met als gevolg een vergroting in vindbaarheid. Dus plaats die #hashtag. Maar ook hierbij geld niet “over de top”. Een kleine beschrijving + 3 hashtags is in vele gevallen al sterk genoeg.

10. Wees betrokken met je volgers


Een comment plaatsen op een Pinterest board is niet zo gebruikelijk als een comment plaatsen op een Facebook post. Toch kan het handig zijn om te doen. Als iemand een vraag stelt bijvoorbeeld of als iemand een positieve reactie plaatst over je werk. Het is altijd leuk om een bedankje te ontvangen. Betrokkenheid straalt positiviteit uit. Ben je betrokken met je volgers zullen zij zich ook meer betrokken voelen met jou.

Voorbeelden


Na dit verhaal ben je wellicht ook wel geïnteresseerd in een aantal voorbeelden. Bij deze een lijstje met een aantal bekende pinners & een aantal invloedrijke pinners:

Ondernemingen
hema 
honda 
101 woonideeen 
airbnb 
style me pretty 
chuchu ny 
ikea 
handmade charlotte 
etsy 
apartment theraphy 

Personen
jane wang 
maia mcdonals smith 
mike d 
rowena murrilo 
jennifer chong 
karen neyberg 
trey ratcliff 
zoe waldron 
dana willard 

Contact


Santhos
Industrieweg 5
7944 HT Meppel
Drenthe

info@santhos.nl »