Webdesign en Pagination, zo simpel als 1,2,3?

vrijdag 20 februari 2009

Het gebruik van 1,2,3 links is vaak het gevolg van lui webdesign. In veel gevallen staat het gelijk aan het doorspitten van een bak met afgeprijste cd’s, maar dan op de internet manier. Je weet niet wat er in staat, en moet alles bij langs om daar achter te komen.

In gevallen lijken 1,2,3 links echter de meest voor de hand liggende oplossing. Voordat je ze gebruikt zou ik er van tevoren toch goed over nadenken.

Wat zijn 1,2,3 links?

Met 1,2,3 links bedoel ik de links die je gebruikt om te navigeren door een lange lijst met pagina’s. Ook wel pagina navigatie (pagination) genoemd. Deze benadering is populair gemaakt door zoekmachines zoals Google. Je begint op pagina 1 en klikt steeds een pagina verder.

Wat is er mis met 1,2,3 links?

De links verbergen content. Je kunt niet weten wat er achter ieder van deze links verborgen zit. Je moet ze óf allemaal bijlangs gaan, óf gaan gokken. Dit kan bij gebruikers problemen en irritatie veroorzaken. Zeker als het een lange lijst betreft.

Ik heb Hotmail als voorbeeld gekozen omdat ik hier in bepaalde gevallen erg mee geworsteld heb. Onderstaande afbeelding geeft het probleem weer:

Pagination bij Hotmail

Gesorteerd op datum

Deze links verschijnen rechtsonderin de website van Hotmail en bieden de mogelijkheid om door oude e-mail te scrollen. De mails zijn echter gesorteerd op datum. Laten we zeggen dat ik op zoek ben naar een e-mail die in april aan mij is verstuurd. Op welk nummer moet ik nu klikken?

Als de data waardoor ik navigeer gesorteerd is op datum dan zouden de links dat ook beter kunnen zijn ipv 1,2,3 zoals hier.

Gesorteerd op alfabet

Laten we nu zeggen dat ik mijn mails sorteer op naam van de afzender. Als ik een mail zoek die Stuart aan mij heeft gestuurd moet ik dus naar de S. Maar nog steeds ben ik gedwongen de 1,2,3 links te gebruiken. Na het nodige gokwerk beland ik op pagina 48 bij de S. In principe is dus de mogelijkheid om op afzender te sorteren zo goed als onbruikbaar. Tenzij je op zoek bent naar afzender Aardvark Electrical Supplies.

Het is niet alleen Microsoft

Niet alleen microsoft loopt in de 1,2,3 val. Veel grote websites gebruiken het systeem. Veelal omdat het technisch gezien makkelijk te implementeren is. Onderstaande afbeelding geeft de Radio4 pagina weer van de BBC iPlayer. 7 lange pagina’s met op alfabet gesorteerde programma’s terwijl de navigatielinks 1,2,3 links zijn. Op welke pagina vind ik Secret Lives nu?

Pagination bij BBC Radio

Wanneer 1,2,3 links gebruiken?

Je kunt 1,2,3 links gebruiken wanneer er relatief weinig data is waardoor genavigeerd moet worden of wanneer gebruikers daadwerkelijk pagina voor pagina door content heen willen .

Binnen zoekresultaten

1,2,3 links werken prima bij zoekresultaten. Als de zoekresultaten goed zijn staat deze als het goed is op volgorde van relevantie. De 1,2,3 links helpen de gebruiker in dit geval enkel om van pagina naar pagina te gaan. Er is in principe geen reden om vanaf pagina 1 ineens naar pagina 9 te gaan. Normaal gesproken alleen als de gebruiker pagina 1 t/m 8 al heeft gehad.

Als er maar een paar pagina’s zijn.

Bij maximaal 3 pagina’s is het wellicht handig om 1,2,3 links te gebruiken.

Alternatieven voor 1,2,3 links

Er zijn genoeg alternatieve voor 1,2,3 links. Welke je gebruikt hangt af van de situatie.

Chronologische en alfabetische volgorde

Als je data alfabetisch rangschikt kun je 1,2,3 vervangen door A-D, E-H of Aa-Am, An-Az als het een hele lange lijst betreft. Technisch gezien is dit echter vaak wat lastiger maar zeker niet onmogelijk.

Categorieën

In sommige gevallen hoef je ook geen lange lijsten te gebruiken. Als ik op zoek ben naar een nieuw paar schoenen waarvan ik weet dat ze van leer en bruin moeten zijn zou er de mogelijkheid moeten bestaan om deze vanuit een product categorie te selecteren. Zodanig hoef ik niet allemaal schoenen bij langs die ik toch niet wil.

Één lange pagina

Er zijn situaties denkbaar waarin het beter is om alle resultaten op 1 lange pagina te tonen. Als ik bijvoorbeeld schoenen wil kopen op een site waar het aanbod erg groot is kan het handig zijn om door 1 lange lijst te scrollen zodat ik op het oog snel mijn keuze kan maken. Het is dan niet van toegevoegde waarde dat ik steeds naar een nieuwe pagina moet.

Denk bij het gebruiken van 1,2,3 links van tevoren goed na over de situatie waarin je ze wil gebruiken. Er bestaat een kans dat er een beter alternatief is.

Dit artikel is geschreven door David Hamill en met toestemming door Santhos vertaald.

Contact


Santhos
Industrieweg 5
7944 HT Meppel
Drenthe

info@santhos.nl »