De Back button, leer ervan te houden

vrijdag 27 februari 2009

We gebruiken de Back button constant, vaak zonder dat we er bij stil staan. Wanneer we ook maar even het idee hebben dat we verkeerd zitten, reiken we naar de Back button. Web designers echter beschouwen de Back button vaak als een middel dat alleen in nood situaties, veroorzaakt door slecht design, wordt gebruikt.

Accepteer dat gebruikers houden van de Back button. Zie de gebruiker als je nieuwe vriend en de Back button als zijn nieuwe vriendin.

Het geeft de gebruiker controle

De meeste gebruikers vinden content via een niet gebruikelijke route. Dit kun je maar beter accepteren want dit gebeurt zelf bij de beste designs. Omdat gebruikers weten dat ze altijd terug kunnen vallen op de Back button zullen ze vaak links ‘uittesten’.De Back button geeft immers altijd een nieuwe kans.

Om op dit gedrag in te spelen is het belangrijk dat iedere pagina binnen een website een duidelijke functie heeft die in een oogopslag duidelijk moet zijn. Voor de gebruiker is het dan meteen duidelijk: ‘Gevonden of terug’.

Doorbreek de functionaliteit van de Back button nooit!

Je hebt het vast vaker gehoord, maar ik zeg het toch nog een keer. Ontneem gebruikers de Back button niet zonder een wel heel goede reden. De reden zou een duidelijk voordeel voor de gebruiker moeten zijn, maar zeker geen coole functionaliteit die je wil introduceren.

Veel websites gebruiken tegenwoordig Ajax of Dynamic HTML (want dat is het eigenlijk). Ajax kan in vele opzichten een verrijking zijn voor de gebruikerservaring. Toch wordt het ook vaak onnodig gebruikt zoals dat ook met Flash is gebeurd.

Bij het gebruik van Ajax moet je erg nauwkeurig omgaan met de wijze waarop je nieuwe data aan de bezoeker presenteert. Voor gebruikers lijkt het (te) vaak alsof ze op een nieuwe pagina terecht zijn gekomen. Vaak is de reden hiervan dat Ajax is gebruikt in een situatie waarin dat eigenlijk niet had gehoeven.

Een gebruiker die denkt dat er een nieuwe pagina is geladen zal de Back button gebruiken om terug te keren naar de vorige pagina. Hier moet je dus niet mee knoeien.

Gebruik van de Back button duidt niet op een slecht design

Wees niet bang om een ontwerp te maken waarin de gebruiker wellicht de Back button zal gaan gebruiken. Eén van de argumenten van uitklapmenu’s is dat ze de gebruiker in staat stellen kriskras te kunnen navigeren als ze een verkeerde route hebben genomen. In werkelijkheid, ondanks pogingen om de gebruiker deze mogelijkheid te bieden, gebruikt men toch de Back button.

Pogingen tot situaties waarin zich alternatieven voor de Back button bevinden zijn vaak verloren tijd. Dus wanneer je in het vervolg van een opdrachtgever de vraag krijgt: ‘En hoe kan een gebruiker nu terug?’, antwoord je simpel met: ‘Door de Back button te gebruiken!’. Het is nou eenmaal zo, wat je ook probeert.

Dit artikel is geschreven door David Hamill en met toestemming door Santhos vertaald.

 

Contact


Santhos
Industrieweg 5
7944 HT Meppel
Drenthe

info@santhos.nl »