Webdesign en usability: wat je nog niet wist van je bezoekers

dinsdag 22 september 2009

Er zijn veel dingen die je misschien niet weet van je bezoekers. Hieronder een lijst van eigenschappen die je helpen webdesign en usability te verbeteren en je bezoekers een groot plezier te doen.

Veel mensen hebben moeite met lezen vanaf een beeldscherm
Eén van de basisprincipes van usability: veel mensen hebben moeite met het lezen vanaf een beeldscherm. In tegenstelling tot lezen vanaf papier. Kleine lettertypes, vreemde lay-outs en ongebruikelijke kleurenschema’s lijken soms leuk, maar zullen het succes van een website op de lange termijn tegenwerken.

Ze houden van korte paragrafen
De oudste marketingregel, ver voor we op papier printten en e-mail gebruikten: maak een paragraaf niet langer dan 4 tot 5 regels.

Ze houden van korte regels
Nogmaals: lezen vanaf een beeldscherm is lastig. De gemiddelde persoon leest bij voorkeur het liefst zo’n 10 tot 20 woorden per regel. Absoluut niet meer dan dat. Liever dichter bij de 10 dan bij de 20.

Ze houden van veel ruimte tussen de regels en grote marges
Veel ruimte tussen regels maakt tekst makkelijker te lezen. Grote marges maken de regels korter zodat deze makkelijker te lezen zijn. Het is aangetoond dat mensen sneller lezen, maar minder onthouden en begrijpen als regels dicht op elkaar staan. Een onderzoek hiernaar is hier te lezen.

Ze houden van donkere tekst op een lichte achtergrond
We zijn getraind in het lezen van donkere tekst op een lichte achtergrond. Lichte tekst op een donkere achtergrond lijdt in veel gevallen tot hoofdpijn.

Ze vinden het niet erg om op en neer te scrollen
Sinds de komst van het handige scroll wieltje vinden mensen het niet erg meer om te scrollen. Scrollen is absoluut geen usability issue meer tenzij je natuurlijk extreem lange en saaie teksten presenteert. Het is niet nodig er bij je homepage rekening mee te houden dat deze in het scherm past. Scrollen is geen probleem!

Lijstjes worden zeer gewaardeerd
Hier kunnen we kort over zijn. Presenteer opsommingen in een lijst!

Ze browsen in het ‘F-Patroon’
Lees Jacob Nielsen’s uitstekende artikel over browsen in het ‘F-Patroon’. Plaats de meest belangrijke inhoud in de belangrijke punten van het F-patroon en je krijgt betere resultaten.

Ze onthouden het adres van je website niet
Serieus! Niemand onthoudt het adres van een website. In zoverre, ‘nike.com’ of ‘nu.nl’ wel, maar als het ingewikkelder wordt houdt het al snel op.
Biedt gebruikers voldoende mogelijkheden aan om zich in te schrijven voor een nieuwsbrief of om op andere manieren op de hoogte te worden gehouden.

 

Ze willen niet inloggen
Verplicht gebruikers niet om in te loggen als ze een bestelling willen plaatsen. Laat ze gewoon op ‘Bestellen’ klikken en geef ze de mogelijkheid om gegevens op te slaan en een account te creëren. Aan het einde van het bestelproces!

Ze willen geen ‘beleving’
Onsterfelijke woorden van Jacob Nielsen: ‘De meeste mensen willen naar binnen, pakken wat ze nodig hebben en weer naar buiten’.

Het toevoegen van dynamische ‘web 2.0 stuff’ puur omdat een ander het ook heeft is niet slim. Alles waarvoor een gebruiker 2 keer ipv 1 keer moet klikken imponeert de eerste keer misschien nog, maar wekt daarna alleen maar irritatie op. Bijvoorbeeld:

  • drag-and-drop winkelwagens
  • intro’s
  • effecten die veel tijd kosten bij het uitvergroten van foto’s

Klanten en bezoekers willen geen ‘ervaring’ maar service. Alleen designers worden blij van javascript frameworks met vloeiende effecten enz… De overige 99% wil naar binnen, pakken wat ze nodig hebben en weer naar buiten.

Ze willen best een nieuwsbrief ontvangen
Je zou het niet verwachten in deze tijden van spam-overvloed maar bezoekers willen nog steeds best een nieuwsbrief ontvangen. Makkelijk het ze daarom makkelijk zich hiervoor in te schrijven.

Ze verdwalen vaak
Het is vaak niet moeilijk voor een bezoeker om te verdwalen. Een niet werkende link, ontbrekende button en een bezoeker is snel gefrustreerd en verward.

Zorg voor een gebruiksvriendelijke 404 error pagina, een goede zoekfunctie binnen de site en zeer duidelijke navigatie.

Ze kennen je naam niet
Je doelgroep kent je naam niet. Dus zoeken ze er ook niet op. Ze zoeken op basis van een vraag en zullen je vinden als je het antwoord op deze vraagt hebt. Dus #1 ranken op je bedrijfsnaam is leuk maar zal je weinig bezoekers opleveren.

Ze gebruiken nog steeds Internet Explorer
Niet iedereen weet dat Firefox de beste browser is. Waarschijnlijk gebruikt de meerderheid van je bezoekers Internet Explorer. Zelfs Internet Explorer 6. Houd hier rekening mee!

Ze gebruiken grote beeldschermen
In tegenstelling tot de browser gebruiker bezoekers vaak wel goede monitoren. Je kunt je website dus veilig 1000 pixels breed maken.
 

Contact


Santhos
Industrieweg 5
7944 HT Meppel
Drenthe

info@santhos.nl »