Webdesign prijsverschillen, het hoe en waarom

vrijdag 13 maart 2009

De grote prijsverschillen in webdesign

Bij de één kost een website € 100, bij de ander € 2500 en meer. Hoe kan dit nou eigenlijk? Waarom bestaat hierin zo’n groot verloop? Belangrijker nog, waarom moet een website zo veel kosten als het ergens anders veel goedkoper kan? Om het maar even heel cru te zeggen: vaak weet alleen de partij die de duurdere websites levert het antwoord op deze vraag. Opdrachtgevers hebben er namelijk vaak geen idee van. Iemand die beweert voor € 200 een succesvolle website te kunnen leveren uiteraard ook niet…

De essentie van een website

Laten we voorop stellen dat iedereen, of dit nu een bedrijf is, een stichting of een particulier, een website heeft met een bepaald doel. Misschien wel het beste voorbeeld is een webshop. Een webshop moet uiteindelijk geld opbrengen. Zo simpel is dat.
Voor een website met als hoofddoel het aanspreken van een potentiële nieuwe klantenkring is het belangrijk dat deze goed gevonden wordt, goed begrepen wordt en leads genereert.

Laat ik benadrukken dat zaken als een flashintro, automatische muziek of een bewegend menu, voor veel mensen JUIST het neusje van de zalm, in feite natuurlijk volkomen onderschikt zijn aan zaken als vindbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. En dat is het punt waarop het vaak misgaat.

Het ontwikkelproces: hoe het wel en niet moet

Het proces van het ontwikkelen van een website kunnen we in de wenselijke situatie grofweg onderverdelen in het volgende stappenplan:

  • doelstellingen: de waarom vraag. Wat wil men met de website, wat is het doel?
  • Informatiestructuur: welke informatie gaan we aanbieden en hoe gaan we dit archiveren en structureren?
  • Interactieontwerp: schematische weergave van de uiteindelijke website. Hoe is de site opgebouwd? Welke informatie komt waar?
  • Visueel ontwerp: de grafische lay-out. Vormen, kleuren, lettertypen. Een mooi jasje om het interactieontwerp.
  • Bouwen: als alles is uitgewerkt kan de site worden gebouwd.

Helaas ziet het proces er in de praktijk ook vaak als volgt uit:

  • Bouwen

Alle belangrijke stappen worden overgeslagen, er is geen denkproces, er zijn geen doelstellingen… eigenlijk wordt er alleen maar een site gebouwd. Jammergenoeg kun je van een dergelijk site niet verwachten dat doelstellingen (die waarschijnlijk niet eens bepaald zijn) worden behaald. Denk hierbij aan een webshop die slecht gevonden wordt in zoekmachines, een onlogische indeling heeft, enz…

Onwetendheid

Van een opdrachtgever kun je moeilijk verwachten dat hij hier van op de hoogte is. Het is dan ook niet verwonderlijk dat op vraag-aanbod sites zoals www.freelance.nl of www.logomatch.nl schaamteloos behoorlijk complexe sites worden gevraagd voor een budget van soms minder dan 250 euro. Een goede webontwikkelaar met verstand van zaken zal hier uiteraard meteen op moeten reageren met de boodschap dat dit volstrekt onmogelijk is. Maar gekgenoeg zijn er aanzienlijk veel webdesigners die een dergelijke klus vol enthousiasme aannemen, een site bouwen die er ‘wel mooi’ uitziet, en weer iemand blij hebben gemaakt. Voor zolang als het duurt.

Mooie buitenkant is niet alles

Met alle respect, er wordt vaak niet verder gekeken dan enkel de buitenkant (een verschijnsel dat overigens niet alleen bij websites voorkomt). Een site kan nog zo mooi zijn maar als niemand hem begrijpt zal hij ook nooit iets opleveren. Probeer daarom door de lay-out heen te prikken en juist kritisch te kijken naar zaken als functionaliteit, gebruiksvriendelijkheid, toegankelijkheid en vindbaarheid. Of zoek een webdesign bedrijf dat zich hier bewust van is. Verwacht dan echter niet met een paar honderd euro klaar te zijn.

Ik hoop hiermee enigszins duidelijk te hebben gemaakt waarom er zulke grote prijsverschillen bestaan binnen webdesign en webontwikkeling. Ik zal er binnenkort nog een artikel aan wijden waarin ik dieper inga op het eerder genoemde ontwikkelproces en stappenplan.

Contact


Santhos
Industrieweg 5
7944 HT Meppel
Drenthe

info@santhos.nl »