Webdesign trends: call to action buttons

zaterdag 05 september 2009

Call to action buttons zijn knoppen waarvan je als webdesigner, en natuurlijk als eigenaar van een website, wil dat iedereen er op klikt wanneer ze op jouw website aankomen. Meestel verwijzen call to action buttons naar een download, inschrijf- of contactformulier.

Seth Godin (The big red fez) noemt ze bananen en je bezoekers zijn apen. De doelstelling voor de aap is de banaan binnen 3 seconden te vinden. Voordat hij opgeeft en verder gaat zoeken. “Dwing jezelf ertoe voor iedere afzonderlijke pagina een aparte doelstelling te formuleren. Dat is de banaan. Maak hem groot. Blauw of rood. Maak hem duidelijk.”

Dit artikel beschrijft hoe je als webdesigner een zo goed mogelijke call to action button maakt.

Hoe ontwerp je de perfecte call to action button.

Een call to action button moet duidelijk, vanzelfsprekend en opvallen zijn. Hieronder 5 eigenschappen voor een goede call to action button.

1. Kleur
De kleur moet opvallen ten opzichte van de rest van de site. Gebruik daarom een heldere contrasterende kleur.

2. Locatie
De call to action button moet daar staan waar de bezoeker hem verwacht en makkelijk kan vinden. Boven de vouw (dus niet hoeven scrollen), naast een product, in de header, enz… Duidelijk en niet moeilijk te vinden.

3. Boodschap
De boodschap die je wil overbrengen naar de bezoeker is belangrijk. Hij moet kort zijn, to the point en moet beginnen met een ‘actie’ zoals ‘registreren’, ‘download’, ‘probeer’, etc…

Probeer de gebruiker ook een reden mee te geven waarom hij moet klikken. Bijvoorbeeld omdat iets gratis is.

4. Afmeting is belangrijk
Om duidelijk te maken dat het de belangrijkste knop is waarvan je wil dat bezoekers er op klikken maak je de button groter dan iedere andere button.

5. Ruime opzet
Zorg ervoor dat er genoeg ruimte (margin) om de button heen is en er geen afleidende drukke elementen dicht om de button heen staan. Gebruik ook voldoende marge binnen de button zelf.

Ik hoop dat bovenstaande tips je helpen bij het maken van een goede call to action button.

Originele artikel geschreven door Lee Munroe en met toestemming vertaald.
 

Contact


Santhos
Industrieweg 5
7944 HT Meppel
Drenthe

info@santhos.nl »