Webdesign: controleer dit voordat je een website lanceert

zondag 06 september 2009

Het ontwerp is klaar, het cms werkt, content is toegevoegd en de klant is tevreden. Hoogste tijd om de site online te zetten. Of niet? In het enthousiasme van het lanceren van een nieuwe site kunnen zomaar belangrijke zaken over het hoofd worden gezien. Het is erg handig om daarom een checklist te gebruiken en zo nog een aantal laatste aanpassingen te doen voor de site live gaat.

Dit artikel beschrijft een aantal belangrijke en noodzakelijke punten waarop een webdesigner een website moet controleren voordat deze officieel wordt gelanceerd. Kleine details worden vaak vergeten of genegeerd, maar kunnen wanneer tijdig uitgevoerd onnodige problemen en kosten voorkomen.

Favicon
Een favicon merkt het tabblad of venster waarin een website is geopend. Ook wanneer een pagina wordt toegevoegd aan de favorieten wordt de favicon gebruikt om de website te markeren. Sommige browsers voegen de favicon automatisch toe wanneer deze als favicon.ico is opgeslagen in de root op de server. Om er zeker van te zijn dat de favicon wordt toegevoegd plaats je onderstaande code in de header van je website.

Titels en Meta Data
De titel van een pagina is de belangrijkste factor bij zoekmachine optimalisatie en is tevens belangrijk omdat een bezoeker aan de titel kan zien waar een pagina over gaat. Zorg ervoor dat iedere pagina binnen de website een unieke titel heeft die duidelijk de content van de pagina beschrijft.

De meta description en keyword tags zijn minder belangrijk voor zoekmachine optimalisatie, maar het is toch goed om ze te gebruiken. Met name de description tag is erg belangrijk aangezien deze wordt gebruikt bij het weergeven van resultaten in zoekmachines. Een goede en wervende description tag kan aanzienlijk meer bezoekers opleveren door een hogere CTR.

Cross-Browser controle
Net wanneer je ontwerp tot op de pixel nauwkeurig lijkt te werken blijkt het in Internet Explorer een puinhoop te zijn. Het is belangrijk dat een website in alle browsers goed functioneert. De meest populaire browsers waarin je een website moet testen zijn Internet Explorer 6, 7 en 8, Firefox 3, Safari, Chrome, Opera en de iPhone.

Link: Cross-Browser Checks: Services and Test Suites

Teksten Controleren
Lees alles. Het liefst een paar keer. Laat ook anderen de teksten lezen. Zo kom je altijd nog een paar dingen tegen die veranderd moeten worden. Probeer teksten in te korten zonder dat het ten koste van de inhoud / boodschap gaat. Deel grote blokken tekst op in paragrafen. Voeg duidelijke kopteksten toe en gebruik lijstjes voor opsommingen.

Link: Writing for the web

Links
Ga er niet standaard vanuit dat alle links werken. Controleer ze allemaal. Wellicht ben je vergeten http:// toe te voegen aan externe links. Zorg ook dat je logo linkt naar de homepage.

Besteed ook aandacht aan de css. Is het duidelijk voor de gebruiker wat een link is? Onderstreep geen tekst wat geen link is. Wat gebeurt er met links die al bezocht zijn?

Link: W3C link checker

Functionaliteit controleren
Test uitvoerig alle functionaliteit. Als er gebruik wordt gemaakt van een contactformulier test deze dan door hem naar jezelf te versturen. Laat ook andere de website testen. Niet alleen vrienden en familie, maar ook mensen uit de doelgroep. Analyseer hoe mensen de website gebruiken. Dit kan verrassende resultaten opleveren. Belangrijke punten om te testen zijn formulieren, zoekfuncties, winkelmandjes en log-in omgevingen.

Javascript
Omdat sommige gebruikers javascript uitschakelen in verband met veiligheid is het belangrijk dat een website ook goed functioneert wanneer javascript is uitgeschakeld. In Firefox kun je javascript eenvoudig uitschakelen. Test formulieren waarin javascript wordt gebruikt voor validatie en controleer ajax functionaliteiten.

W3C Validatie
100% validatie is natuurlijk het beste uitgangspunt. Valideert een website niet voor 100% betekent dit niet direct het einde van de wereld, maar het is wel belangrijk dat je weet waarom de site niet valideert. Veelvoorkomende problemen zijn ontbrekende alt-tags bij afbeeldingen, geen closing-tags en “&” ipv “&”.

Link: W3C Validator

RSS Link
Als je website een Weblog of Nieuwsarchief bevat is het belangrijk een Rss-feed toe te voegen waar bezoekers zich voor in kunnen schrijven. Gebruikers moeten deze rss-feed makkelijk kunnen vinden. Gebruikelijk is om een klein rss icoon in de adresbalk te plaatsen. Dit kun je doen door onderstaande code in de <head> van de website te plaatsen:

<link rel="alternate" type="application/rss+xml" title="Site or RSS title" href="link-to-feed" />

Statistieken
Het installeren van een statistiekenpakket is belangrijk voor het meten van bezoekersaantallen en conversies. Google Analytics is hiervoor een populaire gratis oplossing.

Link: Google Analytics

Sitemap
Het toevoegen van een sitemap.xml in de root van de website maakt het zoekmachines makkelijker de website te indexeren. Het xml-bestand bevat verwijzingen naar alle pagina’s binnen de website. Vergeet niet de sitemap toe te voegen aan Google Webmaster Tools.

Link: XML-Sitemaps

404 page
Eén van de meest vergeten elementen van een website is de 404 error pagina. Dit is de pagina die wordt weergegeven wanneer een gebruiker een pagina opvraagt die niet bestaat. Zorg voor een duidelijk 404 pagina met eventueel een zoekfunctie.

Origineel artikel geschreven door Lee Munroe en met toestemming vertaald.
 

Contact


Santhos
Industrieweg 5
7944 HT Meppel
Drenthe

info@santhos.nl »