Webdesign: het belang van een goede zoekfunctie

zaterdag 03 oktober 2009

Vandaag kwam ik op bol.com om een boek te bestellen en werd ik verrast door het nieuwe uiterlijk van bol. In hoeverre we van 'nieuw' kunnen spreken weet ik niet, aangezien ik er niet dagelijks kom, maar toch wel met enige regelmaat dus ik houd het maar op 'nieuw'.

Wat me opviel is dat ik wel meteen zag dat de site vernieuwd is, maar bij nadere inspectie eigenlijk niet kon ontdekken wat er nou precies veranderd is en hoe dit er voorheen uitzag. Dat komt omdat ik eigenlijk helemaal niet weet hoe de site van bol eruit ziet en hoe alles werkt, omdat ik alleen maar gebruik maak van de zoekfunctie.

Grote websites met veel informatie zijn nou eenmaal vaak onoverzichtelijk en in zo'n geval is een zoekfunctie een absolute must. Dit geldt echter ook voor kleinere websites met minder informatie. Bezoekers zijn zeer snel geneigd de zoekfunctie te gebruiken als ze iets niet kunnen vinden of 'verdwaald' zijn.

Tips voor een goede zoekfunctie:

  • houd het simpel: invoerveld + zoekbutton. Eventueel een pulldown waar een extra zoekcriteria (vaak categorie) kan worden gekozen, zoals bij bol.com
  • de zoekfunctie moet makkelijk te vinden zijn. Bij voorkeur (rechts)bovenin de pagina of centraal op 'ooghoogte'.
  • maak het invoerveld niet te klein. Het is niet prettig een vrij lange zoekterm in een klein invoerveld in te tikken. Daarnaast vullen gebruikers vaak kortere / minder efficiënte zoektermen in in een klein veld.
  • plaatst de tekst 'zoeken' of 'zoek' in de zoekbutton en zorg dat deze voldoende opvalt.
  • laat uitgebreide zoekmogelijkheden in eerste instantie achterwege.
  • suggesties geven tijdens het typen van de zoekterm kan van toegevoegde waarde zijn. Zorg wel dat het pulldownmenu met suggesties zich zo gedraagd als de gebruiker het verwacht. Dus gebruik van pijltjestoetsen moet mogelijk zijn.

Heeft je website een zoekfuctie sla dan ook alle ingevoerde zoektermen op. Hier kun je vaak het nodige uithalen om je website nog beter te maken.

Onderschat een goede zoekfunctie niet!

 

Contact


Santhos
Industrieweg 5
7944 HT Meppel
Drenthe

info@santhos.nl »