Responsive webdesign is de toekomst. 6 redenen waarom.

maandag 06 januari 2014

Het is geen verrassing meer dat mobiel internetgebruik enorm is toegenomen de laatste jaren. Volgens diverse onderzoeken zal mobiel internet in 2014 het gebruik van desktop computers zelfs gaan evenaren. Ondanks deze feiten is het overgrote deel van bedrijfswebsites nog niet geoptimaliseerd voor mobiel gebruik. Dit leidt niet alleen tot grote ergernis bij gebruikers maar bedrijven missen hierdoor tevens kansen.

Responsive Webdesign

In dit artikel geven we redenen waarom het hebben van een responsive website essentieel is / kan zijn en noemen we een aantal aandachtspunten bij het maken van een responsive website.

Wat is het verschil tussen een afzonderlijke mobiele website en een responsive website.

De twee voornaamste methoden die momenteel worden gebruikt voor het maken van een mobiele website zijn ‘een afzonderlijke site met een mobiele template’ en ‘responsive webdesign’. In het geval van responsive webdesign is er sprake van één website die zich automatisch aanpast aan de schermgrootte van het apparaat waarop de website wordt bekeken.

Een mobiele template daarentegen is een op zichzelf staande website die vaak onder een apart subdomein wordt geplaatst. Bijvoorbeeld m.domeinnaam.nl. Dit kan zorgen voor de nodige problemen.

Responsive webdesign, een term die voor het eerst in 2010 werd genoemd in een artikel op A List Apart, is tegenwoordig verreweg de meest populaire en meeste gebruikte methode voor het maken van een mobiele website. Onderstaand een aantal belangrijke redenen waarom je website responsive zou moeten zijn.

1. Mobiel internetgebruik neemt explosief toe
Geen verrassing. Maar ondanks de vele cijfers die hierover bekend zijn hebben nog steeds zeer veel bedrijven geen mobiele website. Wellicht zullen deze statistieken u helpen een responsive website te overwegen:
  • Meer dan 20% van de zoekopdrachten op Google worden gedaan op een mobiele telefoon
  • Meer dan de helft van de lokale zoekopdrachten worden gedaan vanaf een smartphone
  • Meer dan de helft van de Nederlands maakt gebruik van mobiel internet
  • 61% van de mensen krijgt een positiever beeld van een merk/bedrijf wanneer deze een mobiele site heeft
  • Meer dan 25% van alle e-mails wordt geopend op een mobiele telefoon

2. Een positieve gebruikerservaring is essentieel
Volgens onderzoek is gebleken dat 61% van de bezoekers een website direct verlaat wanneer deze vanaf een mobiel uw website bezoekt die niet geoptimaliseerd is voor mobiel gebruik. Daarentegen blijkt dat wanneer uw bezoeker een positieve ervaring beleeft op uw mobiele website de kans op een conversie 67% groter is.

3.Bloggen en social media zorgen voor meer mobiele bezoekers
Bij het inzetten van bloggen en social media als marketinginstrument is de kans groot dat u een toename heeft gezien in mobiel verkeer naar uw website. Recente onderzoeken hebben aangetoond dat 55% van alle social media activiteiten plaatsvinden op een mobiel.
Dit wetende zal het verkrijgen van verkeer naar uw niet-geoptimaliseerde mobiele website via onder andere social media niet alleen leiden tot hoge bounce rates en lage conversies, maar ook tot gefrustreerde bezoekers.

4. Responsive webdesign is gunstig voor SEO
Google heeft inmiddels zelf aangegeven de voorkeur te geven aan responsive websites boven op zichzelf staande mobiele websites. Het hebben van maar één url per pagina maakt het voor Google immers een stuk makkelijker uw website te crawlen en voorkomt tevens on-page SEO issues zoals duplicate content. Om deze redenen presteren responsive websites op dit gebied beter en zijn tevens makkelijker te onderhouden.

5. Een snelle website is belangrijk
Google adviseert dat de content ‘boven de bouw’ op uw mobiele website in het gunstigste geval binnen 1 seconde laadt en de rest van de website binnen 2 seconden. Alhoewel dit wel erg optimistisch is gaat dat sowieso niet lukken door uw desktop website op een mobiel te laden. En de kans is aanzienlijk dat een bezoeker uw website verlaat wanneer deze te lang moet wachten.

Bent u benieuwd hoe uw website momenteel presteert? Google heeft hiervoor een hele handige tool gemaakt: http://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

6.Responsive design is voorbereid op toekomstige apparaten
Eén van de grote voordelen van responsive design is dat de website zich aanpast aan de schermgrootte en niet zozeer aan het apparaat. Dat betekent dat ongeacht de schermgrootte uw website er altijd goed uitziet. Op ieder apparaat. Dus ook op nieuwe apparaten die in de toekomst zullen worden gebruikt om websites te bekijken (tv’s, horloges, brillen, etc).

Meer weten over de mogelijkheden van responsive webdesign voor uw bedrijf? Wij vertellen u graag meer dus neem gerust contact met ons op!


Contact


Santhos
Industrieweg 5
7944 HT Meppel
Drenthe

info@santhos.nl »